Chroom-6 verwijderen van 1300 meter leuningwerk in opdracht van JC Straaltechniek
Samenwerken met je concurrenten? Ben je mal, daar begin je toch niet aan?!
In de straal- en conserveringsbranche vind je vooral mooie, gezonde bedrijven. Vaak gaat het om familiebedrijven die primair waarde hechten aan kwaliteit en betrouwbaarheid. Ondanks dat ze allemaal een beetje weg hebben van elkaar is samenwerking onderling meer uitzondering dan regel. Best opmerkelijk, want als het wél gebeurt ontstaan er vaak duurzame relaties die meer dan eens worden bekroond met slimme oplossingen die de kwaliteit van het werk ten goede komen. JC Straaltechniek is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat de uitdaging om samen te werken met een vakgenoot wél aandurft. En met succes, want volgens Jan Pieter van der Stelt, directeur van JC Straaltechniek, verliep de samenwerking voor het verwijderen van chroom-6 met Van Ginkel Groep ‘vloeiend’, waren de lijnen ‘lekker kort’ en is het project ‘positief’ afgesloten.
VAN GINKEL GROEP, GROOT IN STRALEN, CONSERVEREN ÉN CHROOM-6 VERWIJDEREN
Van Ginkel Groep is al meer dan 50 jaar werkzaam in de straal- en conserveringsbranche én sinds een aantal jaar expert op het gebied van chroom-6 verwijderen. Als je te maken krijgt met chroom-6 helpt Van Ginkel je van A tot Z met advies, de arbeidshygiënische strategie, bemonstering en behandeling van de ondergrond én afvoer van afval.
JC STRAALTECHNIEK, ÓÓK GROOT IN STRALEN EN CONSERVEREN
Met een mooi team van ruim 25 man staat JC Straaltechniek ook alweer 20 jaar klaar voor hun klanten in de regio Werkendam én Vlissingen. ‘Onze werkzaamheden vinden voornamelijk plaats in de weg- en waterbouw, de industrie en machinebouw,’ vertelt Jan Pieter. Binnenkort openen ze hun nieuwe, grotere hoofdkantoor in Werkendam en ze beschikken over een vestiging in Vlissingen waar meerdere bovenloopkranen beschikbaar zijn, zodat ook grotere en zwaardere objecten voor bijvoorbeeld de natte aannemerij kunnen worden behandeld.
CHROOM-6 VERWIJDEREN DOOR VACUÜM STRALEN
JC Straaltechniek is overigens ook niet onbekend met het verwijderen van chroom-6. Jan Pieter: ‘Een jaar geleden hebben wij zelf ook chroom-6 verwijderd. Dat hebben wij gedaan door middel van vacuüm stralen.’ Het grote voordeel van vacuüm stralen is dat de straalmachine het afval direct weer opvangt, waardoor je geen stofvorming hebt en het chroom-6-houdende afval makkelijk kan worden afgevoerd naar een gespecialiseerder afvalverwerker. Het nadeel is dat het een arbeidsintensieve methodiek is die zich zodoende beperkt tot kleinere oppervlakten.
STEEDS VAKER ONDERZOEK NAAR CHROOM-6 VOOR AANVANG VAN EEN OPDRACHT
Als JC Straaltechniek een opdracht krijgt voor leuningen van bruggen van de aanlegvoorzieningen van Tholen, komt het bedrijf weer in aanraking met chroom-6. ‘1300 Meter leuningwerk dat gestraald en gespoten moest worden en daar zat chroom-6 op,’ zegt Jan Pieter. ‘Dat was geconstateerd door een onderzoeksbureau in opdracht van Rijkswaterstaat en zodoende wisten wij voordat we eraan begonnen dat er chroom-6 op zat.’ Dat er vooraf door de opdrachtgever wordt aangegeven of chroom-6 aanwezig is of dat iets chroom-6 verdacht is, is iets wat je in de branche steeds vaker tegenkomt en dat is prettig, want daarmee voorkomen opdrachtgevers onaangename verrassingen.
VAN GINKEL GROEP VERWIJDERT CHROOM-6, JC STRAALTECHNIEK STRAALT EN CONSERVEERT
‘Het bureau dat wij hebben ingeschakeld om de chroom-6-metingen te doen tijdens het vacuüm stralen, attendeerde ons erop dat er naast vacuüm stralen ook een andere manier is om chroom-6 te verwijderen,’ zegt Jan-Pieter. ‘Ik heb gebeld met Van Ginkel Groep en aangegeven dat er chroom-6 op de leuningen zat en gevraagd hoe we daar het beste mee om konden gaan.’ Er werd afgesproken dat Van Ginkel Groep het chroom-6 van de leuningen zou verwijderen door de leuningen nat te stralen in een beheersbare omgeving. ‘We hebben een lijntje opgezet met transporten,’ zegt Jan Pieter. ‘De leuningen zijn eerst allemaal naar Valburg (Van Ginkel Groep, red.) gegaan en daar in de werkplaats behandeld. Daarna zijn ze chroom-6 vrij vervoerd naar Werkendam, waar ze later gestraald en geconserveerd zijn.’
VLOEIENDE SAMENWERKING, ÓÓK VOOR DE TOEKOMST
Deze manier van werken bevalt Jan Pieter uitstekend. ‘Het ging vloeiend,’ zegt hij. ‘Als we in de toekomst onderdelen hebben die te vervoeren zijn en waarop chroom-6 zit, dan is dit voor mij een hele goede uitwijkmogelijkheid. Het scheelt ons veel sores met veiligheidsmaatregelen en voorlichting als we het werk uitbesteden bij een specialist met een straalcabine waarin altijd met chroom-6 wordt gewerkt.’
Terug naar overzicht